Tài liệu

Đề thi thử Tiếng Anh THPTQG (Đề số 1)

1.697 lượt xem 471 lượt tải

SỞ GD & ĐT THANH HÓA
TRƯỜNG THPT TRIỆU SƠN 1

ĐỀ THI THỬ THPT QUỐC GIA LẦN THỨ 2

NĂM HỌC: 2016 – 2017
Môn: TIẾNG ANH

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose
underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following
questions.
Question 1: A. overlooks B. beliefs C. towards D. rights
Question 2: A. warmth B. lethal C. threat D. breathe
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs
from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.
Question 3: A. category B. unbelievable C. popularity D. university
Question 4: A. begin B. visit C. open D. offer
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that
needs correction in each of the following questions.
Question 5: Nearly every region of the earth have been affected by human activity,
particularly during this past century
A. human activity B. Nearly C. have been D. affecte
Question 6: According my science professor, the atmosphere of the earth is being polluted
by humans at an ever- increasing rate
A. According my science professor B. by
C. of the earth D. ever- increasing
Question 7: It is important that you turned off the heater every morning before you leave for
class
A. turned off B. before C. important D. leave for
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to
each of the following questions.
Question 8: The weather was very nice, so he found________a raincoat with him.
A. it necessary taking B. it unnecessary taking
C. unnecessary to take D. it unnecessary to take
Question 9: Jack can speak two languages. One is English ________is Vietnamese.

A. Other B. The other C. Another D. Others
Question 10: Since drinking water is a ________resource, we should let children know how
precious it is, and teach them to conserve it.
A. limitless B. limited C. limiting D. limitation
Question 11: Many people________that natural resources will never be used up.
A. view B. consider C. consider D. regard
Question 12: My boss’s plane________at 10:15 tomorrow morning, but I cannot pick him up.
A. arrives B. is arriving C. will be arrriving D. arrived
Question 13: If you________less last night, you________so bad today.
A. had drunk- would not have felt B. drank- would not feel
C. had drunk- would not feel D. would have drunk- would not feel
Question 14: The police have just found the man and his car________were swept away
during the heavy storm last week.
A. that B. which C. whose D. when
Question 15: The accident is said to have resulted from________driver’s careless driving
and thick fog in that morning.
A. a/ the B. the/# C. a/a D. the/ the
Question 16: Scientists have discovered a close________between smoking and several serious
diseases
A. union B. connection C. action D. combination
Question 17: I’ll lend you the money and you________pay me back till next month.
A. needn’t B. mustn’t C. need D. must
Question 18: The man was said to________lung cancer.
A. die by B. die of C. die at D. die out
Question 19: ________long it takes, I will wait for you.
A. However B. But C. So D. Therefore

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable
response to complete each of the following exchanges.
Question 20: Peter: “My mother’s much better now.” – Kyle: “________”.
A. Oh, I’m pleased to hear it B. Wonderful! Congratulation
C. Oh, really? The doctor must be very good D. Good news for you
Question 21: Tom: “Can I bring a friend to your party?” – Mary: “________”.
A. The more the merrier B. That’s right

C. you’re welcome D. Straight away
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPOSITE in
meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 22: No one likes Jame because he always looks down on them.
A. praises B. admires C. respects D. feels superior to
Question 23: Because we know nothing, in this view, we should treat all things with
indifference and make no judgments.
A. reconciling ourself to something B. becoming annoyed very easily
C. feeling totally different from other people D. showing interest in something
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in
meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 24: The Bali Tiger was declared extinct in 1937 due to hunting and habitat loss.
A. reserve B. generation
C. natural environment D. diversity
Question 25: The shoplifter immediately admitted to her crime to the security guard.
A. Agreed B. Pleased C. Denied D. confessed
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is
closest in meaning to each of the following questions.
Question 26: Due to the fact that the demand for tea was very high in the 19th century, its
price increased much.
A. It was not until the 19th century that the demand for tea started to increase.
B. It was its price which decreased the demand for tea in the 19th century.
C. In the 19th century the price for tea didn’t increase despite the demand.
D. The demand for tea was so high in the 19th century that its price increased much
Question 27: People say that he was a successful painter.
A. He is said to have been a successful painter
B. He is said to be a successful painter
C. It is said him to have been a successful painter.
D. It was said that he was a successful painter
Question 28: "It is a surprising gift. Thank you very much, Mary," said Mr. Pike.
A. Mr. Pike promised to give Mary a surprising gift.
B. Mr.Pike thanked Mary though he did not really like gift.

C. Mr. Pike thanked Mary for the surprising gift.
D. Mr. Pike congratulated Mary on the surprising gift.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best
combines each pair of sentences in the following questions.
Question 29: Her living conditions were not good. However, she studied very well.
A. Living in difficult conditions forced she to study very well.
B. She studied very well just because she lived in difficult conditions.
C. Although her living conditions were not good, she studied very well.
D. Living in difficult conditions, she had no choice but to study well.
Question 30: His wife phoned him. She reminded him to bring along the document.
A. His wife phoned him in order to remind him to bring along the document.
B. His wife phoned him so that reminding him to bring along the document.
C. His wife phoned when she didn’t want him to bring along the document.
D. His wife phoned him though she didn’t remind him to bring along the document.
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to
indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 31
to 35.
A tiny village school is soon to celebrate its 110 birthday - against all expectations.
Five years ago it seemed certain to close but parents and other villagers fought the local
education authority and raised funds to keep it (31)_______. It is now ending its first term as
a school (32)_____by the village community and the villagers are just proud of their
achievement.
They were furious when education chiefs tried to make them send the village children
to other schools further away because the number of pupils at the village school was too
(33)_____. The villagers started a huge campaign to (34) _____money. They collected
enough to hire a teacher and begin to help with school cleaning, lunch supervision and
lessons. Now the school is doing well and it seems (35)____ it will continue to run in the
future.
Question 31: A. open B. opened C. to opening D. for opening
Question 32: A. run B. running C. has run D. to run
Question 33: A. little B. less C. few D. small

Question 34: A. rise B. raise C. pay D. deal
Question 35: A. in case B. even though C. as if D. if only
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to
indicate the correct answer to each of the questions
It is commonly believed in the United States that school is where people go to get an
education.
Nevertheless, it has been said that today children interrupt their education to go to
school.The distinction between schooling and education implied by this remark is important.
Education is much more open-ended and all-inclusive than schooling. Education knows no
bounds. It can take place anywhere, whether in the shower or on the job, whether in a kitchen
or on a tractor. It includes both the formal learning that takes place in schools and the whole
universe of informal learning. The agents of education can range from a revered grandparent
to the people debating politics on the radio, from a child to a distinguished scientist. Whereas
schooling has a certain predictability, education quite often produces surprises. A chance
conversation with a stranger may lead a person to discover how little is known of other
religions.
People are engaged in education from infancy on. Education, then, is a very broad,
inclusive term. It is a lifelong process, a process that starts long before the start of school, and
one that should be an integral part of one's entire life.
Schooling, on the other hand, is a specific, formalized process, whose general pattern
varies little from one setting to the next. Throughout a country, children arrive at school at
approximately the same time, take assigned seats, are taught by an adult, use similar
textbooks, do homework, take exams, and so on. The slices of reality that are to be learned,
whether they are the alphabet or an understanding of the workings of government, have
usually been limited by the boundaries of the subject being taught. For example, high school
students know that they are not likely to find out in their classes the truth about political
problems in their communities or what the newest filmmakers are experimenting with. There
are definite conditions surrounding the formalized process of schooling.
Question 36: What is the main idea of the passage?
A. The best school teach a wide variety of subjects
B. Education and schooling are quite different experiences
C. Students benefit from schools, which require long hours and homework
D. The more years students go to school, the better their education is

Question 37: What does the author probably mean by using the expression children
interrupt their education to go to school?
A. Going to several different schools is educationally beneficial.
B. School vacations interrupt the continuity of the school year.
C. Summer school makes the school year too long.
D. All of life is an education.
Question 38: The word chance in the second paragraph is closest in meaning to______.
A. unplanned B. unusual C. lengthy D. lively
Question 39: The word an integral in the second paragraph is closest in meaning to______.
A. an equitable B. a profitable C. a pleasant D. an essential
Question 40: The word they in the third paragraph refers to ______.
A. slices of reality B. similar textbooks C. boundaries D. seats
Question 41: The passage supports which of the following conclusions?
A. Without formal education, people would remain ignorant.
B. Education systems need to be radically reformed.
C. Going to school is only part of how people become educated.
D. Education involves many years of professional training.
Question 42: The writer seems to agree that...
A. Schooling is as important than education
B. Education is not as important as schooling
C. Schooling is unlimited and more informal
D. Education is more influential than schooling
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to
indicate the correct answer to each of the questions.
Clara Barton became known as “The Angel of the Battlefield” during the American
Civial War. Born in Oxford, Massachusetts in 1821, Clara Barton’s interest in helping
soldiers on the battlefield began when she was told army stories from her father. Another
event that influenced her decision to help soldiers was an accident her brother had. His
injuries were cared for by Barton for 2 years. At the time, she was only 11 years old. Barton
began teaching school at the age of 15. She taught for 18 years before she moved to
Washington, D.C. in 1854.
The civil war broke out 6 years later. Immediately, Barton started was service by
helping the soldiers with their needs. At the battle of Bull Run, Clara Barton received

permission from the government to take care of the sick and hurt. Barton did this with great
empathy and kindness. She acknowledged each soldier as a person. Her endurance and
courage on the battlefield were admired by many. When the war ended in 1865, she used 4
years of her life to assist the government in searching for soldiers who were missing during
the war.
The search for missing soldiers and years of hard work made her feeble physically. In
1869, her doctors recommended a trip to Europe for a rest. While she was on vacation, she
became involved with the International Red Cross, an organization set up by the Geneva
Convention in 1864. Clara Barton realized that the red Cross would be a big help to the
United States. After she returned to the United States, she worked very hard to create an
American red Cross. She talked to government leaders and let American people know about
the Red Cross. In 1881, the Notional Society of the Red Cross was finally established with its
headquarters in Washington, D.C. Clara Barton managed its activities for 23 years.
Barton never let her age stop her from helping people. At the age of 79, she helped
flood victims in Galveston, Texas. Barton finally resigned from the Red Cross in 1904. She
was 92 years old and had truly earned her titled “The Angel of the Battlefield”.
Question 43: According to paragraph 1, which of the following is true of the young Clara Barton?
A. She helped her father when he was a soldier.
B. She suffered from an accident when she was 11.
C. She helped her brother who hurt in an accident.
D. She made a decision to live with her brother for 2 years.
Question 44: The phrase broke out in the second paragraph is closest in meaning to
A. extended B. broke down C. closed D. began
Question 45: The word this in the second paragraph refers to
A. recognized each soldier as a person B. cooked for soldiers
C. took care of the sick and hurt D. received permission
Question 46: The word acknowledged in the second paragraph could best be replaced by
A. nursed B. recognized C. pleaded D. believed
Question 47: What can be inferred about the government?
A. It did not always agree with Clara Barton.
B. It did not have the money to help Clara Barton.
C. It showed Clara Barton great empathy and kindness.
D. It had respect for Clara Barton.
Question 48: What does the author mention about the American Red Cross?

A. It was disapproved again and again by the Geneva Convention.
B. Barton tried to have it set up in America.
C. The American people were not interested in the Red Cross.
D. It was first established in the United States.
Question 49: What is the main idea of the passage?
A. Clara Barton helped wounded soldiers and she was the founder of the Red Cross.
B. Clara Barton was a kind and strong woman who helped people in need.
C. Clara Barton became a nurse during the American Civil War.
D. Clara Barton worked for disaster victims until she was old.
Question 50: What can be the best title of the reading passage?
A. The Angel of the Battlefield B. The American Red Cross
C. The American Civil War D. The International Red Cross

Đáp án

1-C 2-D 3-A 4-A 5-C 6-A 7-A 8-D 9-B 10-B
11-C 12-A 13-C 14-A 15-D 16-B 17-A 18-B 19-A 20-A
21-A 22-C 23-D 24-C 25-D 26-D 27-A 28-C 29-C 30-A
31-A 32-A 33-C 34-B 35-C 36-B 37-D 38-A 39-D 40-A
41-C 42-D 43-C 44-D 45-C 46-B 47-D 48-B 49-B 50-A

LỜI GIẢI CHI TIẾT

Question 1: C
Phần C phát âm là /z/, các phần còn lại phát âm là /s/
Có 3 cách phát âm phụ âm cuối “s” như sau:
- /s/ : Khi từ có tận cùng là các phụ âm vô thanh /f/, /t/, /k/, /p/
- /iz/:Khi từ có tận cùng là các âm /s/, /z/, /∫/, /t∫/, /ʒ/, /dʒ/
- /z/:Khi từ có tận cùng là nguyên âm và các phụ âm hữu thanh còn lại
Question 2: D
warmth /'wɔ:mθ/
lethal /'li:θl/
threaten /'θretn/
breathe /bri:ð/
Question 3: A
Phần A trọng âm rơi vào âm tiết thứ nhất, còn lại là thứ 3
category /'kætəgəri/ hoặc /'kætəgɔ:ri/
unbelievable /,ʌnbi'li:vəbl/
popularity /pɒpjʊ'lærəti/
university /ju:ni'vɜ:səti/
Question 4: A
Phần A trọng âm rơi vào âm tiết thứ 2, còn lại là thứ nhất
begin /bi'gin/
visit /'vizit/
open /'əʊpən/
offer /'ɒfə[r]/
Question 5: C

“have been” => “has been”
Cụm “Every + N” (mỗi...) được tính là danh từ số ít, do đó, trợ động từ phù hợp là has chứ
không phải have (have dùng cho số nhiều)
Dịch: Gần như mọi khu vực của trái đất đã bị ảnh hưởng bởi hoạt động của con người, đặc
biệt là trong thế kỷ qua
Question 6: A
“According my science professor” => “According to my science professor”
According + giới từ to ...: theo như...
Dịch: Theo giáo sư môn khoa học của tôi, bầu khí quyển của trái đất đang bị ô nhiễm do con
người với tốc độ ngày càng tăng
Question 7: A
“turned off” => “turn off”
Sau It is important/suggested/recommended.... that + S + (should) do something
Dịch: Điều quan trọng là bạn tắt máy sưởi mỗi buổi sáng trước khi bạn rời lớp học.
Question 8: D
Necessary: cần thiết
Unnecessary: không cần thiết
Unnecessary to do something: không cần thiết làm cái gì
Dịch: Thời tiết rất tuyệt, do đó cậu ấy cảm thấy không cần thiết phải mang theo áo mưa
Question 9: B
Other phải đi kèm 1 danh từ phía sau nữa => A loại
Others = other + N (N thường là danh từ số nhiều) => D loại
Sự khác biệt giữa another và the other:
- another: 1 cái khác, có thể sử dụng trong sự liệt kê 2,3..., nhiều cái, nhưng ở đây là sự liệt
kê 2 cái
- the other: cái còn lại (trong mối quan hệ liệt kê 2 cái)
Dịch: Jack có thể nói 2 thứ tiếng. Một là Tiếng anh, cái còn lại là Tiếng việt.
Question 10: B
Limited: hạn chế, có hạn
Limitless: vô hạn, bất tận
Ở đây ta cần một tính từ, nên đáp án C và D bị loại
Về nghĩa, ta chọn từ limited
Dịch: Bởi vì nước uống là một nguồn tài nguyên có hạn, chúng ta nên cho con trẻ biết nó quý
thế nào, và dạy cho chúng cách bảo tồn nó.

Question 11: C
View: xem xét, nhìn kỹ, quan niệm
Consider: cân nhắc
Believe: tin
Regard: nhìn, coi như, xem như
Dịch: Nhiều người tin rằng tài nguyên thiên nhiên sẽ không bao giờ cạn kiệt
Question 12: A
Trong câu có trạng ngữ chỉ thời gian “tomorrow morning” => chỉ thời gian trong tương lai
=> dùng thì tương lai hoặc thì hiện tại mang ý nghĩa tương lai => D loại
Trong câu này, đáp án B và C là tương đương (Sẽ đang đến vào sáng mai (thường trong văn nói)
)
Nên, chúng ta chọn A, thì hiện tại đơn nhưng diễn tả 1 hành động được lên kế hoạch trước
trong tương lai
Dịch: Máy bay của ông chủ tôi hạ cánh vào 10h15 sáng mai, nhưng mà tôi không thể đi đón
Question 13: C
Đây là câu điều kiện hỗn hợp, diễn tả 1 hành động trong quá khứ, nhưng có ảnh hưởng đến
hiện tại
Vế giả định (if) được chia như câu điều kiện loại 3, vế còn lại được chia như câu điều kiện loại 2
Dịch: Nếu tối hôm qua cậu uống ít hơn, cậu sẽ không cảm thấy tệ như vậy hôm nay.
Question 14: A
Phân biệt that vs. which
– That đứng ở đầu mệnh đề hay nhóm từ cung cấp thông tin hạn định, thường là để phân biệt
chủ thể này với chủ thế khác. Nếu bỏ mệnh đề này ra khỏi câu thì nghĩa của câu sẽ bị thay
đổi. Không dùng dấu phẩy trước mệnh đề hạn định.
– Which đứng đầu mệnh đề để cung cấp thông tin thêm. Mệnh đề có thể bao hàm thông tin
quan trọng nhưng câu gốc không bị đổi nghĩa nếu bỏ mệnh đề đó đi. Mệnh đề không hạn định
thường được ngăn cách với mệnh đề chính bằng dấu phẩy.
Dịch: Cảnh sát vừa tìm thấy người đàn ông và chiếc xe của ông đã bị cuốn đi trong cơn bão
lớn hồi tuần trước.
Question 15: D
Mạo từ xác định “the” được dùng trước danh từ xác định , nghĩa là cả người nói và người
nghe đều biết đối tượng được đề cập tới
Dịch: Vụ tai nạn được cho là kết quả của lái xe bất cẩn của lái xe và sương mù dày đặc vào
buổi sáng đó.

Question 16: B
Union: hợp lại, liên hợp
Connection: sự kết nối, sự liên quan
Action: hành động
Combination: sự kết hợp, trộn
Dịch: Các nhà khoa học đã phát hiện ra một kết nối chặt chẽ giữa hút thuốc lá và một số bệnh
nghiêm trọng.
Question 17: A
Need: cần, needn’t: không cần
Must: phải, mustn’t: không được, khôgn phải
Dịch: Tôi sẽ cho bạn mượn tiền và bạn không cần phải trả tiền cho tôi cho đến tháng sau.
Question 18: B
Die of st: chết vì cái gì
Die out: chết hết, chết sạch
Không có die by và die at
Dịch: Người đàn ông được cho rằng là chết bởi ung thư phổi
Question 19: A
However trong câu này có nghĩa là dù thế nào (nó còn có nghĩa khác là tuy nhiên)
But: nhưng
So: do đó
Therefore: do đó, do vậy
Dịch: Dù lâu thế nào, tớ vẫn sẽ đợi cậu
Question 20: A
Dịch câu:
- Mẹ tớ khoẻ hơn nhiều rồi.
- Ồ, Thật vui khi nghe được điều đó
B. Tuyệt vời! chúc mừng (Congratulation thiếu’s’)
C. Ồ thật sao? Bác sĩ chắc hẳn rất giỏi
D. Tin vui cho cậu!
Question 21: A
Dịch câu:
- Tớ có thể mang 1 người bạn đến bữa tiệc của cậu không?
- Càng đông càng vui mà
B. Đúng rồi!

C. Không có gì (dùng để đáp lại 1 lời cảm ơn)
D. ngay lập tức, không chậm trễ.
Question 22: C
Look down on: nghĩ thứ gì hoặc ai đó là kém hơn, thua kém, đánh giá thấp
Trái nghĩa là respect: tôn trọng
Dịch: Không ai thích Jame vì anh ta luôn luôn khinh thường họ
Question 23: D
Indifference: sự thờ ơ, sự lãnh đạm
Trái nghĩa là showing interest in something: thể hiện sự thích thú với cái gì
Dịch: Bởi vì chúng ta không biết gì, theo quan điểm này, chúng ta nên đối xử với tất cả mọi
thứ với sự thờ ơ và không đánh giá.
Question 24: C
Habitat: môi trường sống, nơi sống (của động vật cây cối), nhà, chỗ ở (cho con người)
Đồng nghĩa là natural environment: môi trường tự nhiên
Dịch: Hổ Bali đã bị tuyên bố tuyệt chủng vào năm 1937 do săn bắn và môi trường sống bị mất.
Question 25: D
Admit: thừa nhận
Đồng nghĩa là confess: thú nhận, thừa nhận
Dịch: Kẻ cắp ngay lập tức thừa nhận tội của mình với người bảo vệ an ninh.
Question 26: D
Due to the fact that the demand for tea was very high in the 19th century, its price increased much.
Do thực tế rằng nhu cầu về trà đã rất cao trong thế kỷ 19, giá của nó tăng nhiều.
= The demand for tea was so high in the 19th century that its price increased much
nhu cầu về trà rất cao trong thế kỷ 19 đến nỗi giá của nó tăng nhiều
cấu trúc so...that...: ...đến nỗi mà....
Question 27: A
People say that he was a successful painter.
Mọi người nói rằng ông là một họa sĩ thành công.
= He is said to have been a successful painter
Ông được cho là một hoạ sĩ thành công
(is said to have been...: hiện tại nhận định về 1 việc trong quá khứ)
Question 28: C
"It is a surprising gift. Thank you very much, Mary," said Mr. Pike.
“Thật là 1 món quà bất ngờ. Cám ơn nhiều, Mary” Mr.Pike nói

= Mr. Pike thanked Mary for the surprising gift.
Mr Pike cảm ơn Mary vì món quà bất ngờ
Promise: hứa
Congratulate: chúc mừng
Question 29: C
Her living conditions were not good. However, she studied very well.
Điều kiện sống của cô không được tốt. Tuy nhiên, cô học rất giỏi
= Although her living conditions were not good, she studied very well.
Mặc dù điều kiện sống của cô không được tốt, cô học rất giỏi
A. Sống trong điều kiện khó khăn thúc đẩy cô học tốt
B. Cô học giỏi chỉ bởi vì điều kiện sống không tốt
D. Sống trong điều kiện khó khăn, cô không có lựa chọn nào khác ngoài học thật giỏi
Question 30: A
His wife phoned him. She reminded him to bring along the document.
Vợ anh ta gọi. Cô ấy nhắc anh mang theo tài liệu
= His wife phoned him in order to remind him to bring along the document.
Vợ anh ta gọi để nhắc anh ta mang theo tài liệu
B. Câu B không đúng ngữ pháp
C. Vợ anh ta gọi khi cô ấy không muốn anh mang theo tài liệu
D. Vợ anh ta gọi mặc dù cô ấy không nhắc anh mang theo tài liệu
Question 31: A
Keep st open: giữ cái gì đó ở trong trạng thái mở
Dịch: Five years ago it seemed certain to close but parents and other villagers fought the local
education authority and raised funds to keep it open: Năm năm trước, nó dường như chắc
chắn phải đóng cửa nhưng cha mẹ và dân làng khác đấu tranh với cơ quan giáo dục địa
phương và gây quỹ để giữ nó mở cửa
Question 32: A
Run ở đây là động từ phân từ II
Nó được hiểu là “which is run by...”
Dịch: It is now ending its first term as a school run by the village community and the
villagers are just proud of their achievement.
Nó bây giờ kết thúc kỳ đầu tiên như là một trường học vận hành bởi cộng đồng làng xã và
dân làng tự hào về thành tích của họ.
Question 33: C

Little: ít, dùng cho danh từ không đếm được
Less: ít hơn, dùng trong so sánh, danh từ ko đếm được
Few: ít, dùng với danh từ đếm được
Small: nhỏ, thấp (chỉ hình dáng)
Dịch: ... because the number of pupils at the village school was too few: Vì số học sinh ở
trường làng là quá ít
Question 34: B
Pay: trả
Deal: giải quyết
Khác biệt giữa rise và raise: sau rise không cần tân ngữ, nhưng sau raise bắt buộc phải có tân ngữ
Raise money: quyên tiền, gây quỹ
Dịch: Những người dân làng bắt đầu một chiến dịch lớn để quyên tiền
Question 35: C
In case: trong trường hợp
Even though: mặc dù
As if: như thể, như là
If only ~ wish: nếu có thể, giá như
Dịch: Bây giờ nhà trường đang làm tốt và nó có vẻ như nó sẽ tiếp tục phát triển trong tương lai.
Question 36: B
Ý chính của đoạn văn là gì?
A. Trường tốt nhất dạy các môn học đa dạng
B. Giáo dục và trường học là 2 trải nghiệm khác biệt
C, Học sinh được hưởng lợi từ trường học, cái mà đòi hỏi nhiều thời gian và bài tập về nhà
D. Học sinh đến trường càng nhiều năm, giáo dục của chúng càng tốt
Thông tin ở câu cuối của đoạn 1 và đoạn 2: The distinction between schooling and education
implied by this remark is important.
Sự khác biệt giữa trường học và giáo dục ngụ ý bởi lời nhận xét này là rất quan trọng.
Education is much more open-ended and all-inclusive than schooling.
Question 37: D
Tác giả có ý gì khi sử dụng ‘trẻ gián đoạn giáo dục của chúng để đến trường’?
A. Đi học nhiều trường khác nhau là có lợi về mặt giáo dục
B. Kỳ nghỉ gián đoạn sự liên tục của năm học
C. Học hè khiến năm học quá lâu.
D. Tất cả cuộc sống là học tập

Thông tin ở đoạn 1 và đoạn 3:
- It is commonly believed in the United States that school is where people go to get an education.
Nevertheless, it has been said that today children interrupt their education to go to school.The
distinction between schooling and education implied by this remark is important.
- Education, then, is a very broad, inclusive term. It is a lifelong process, a process that starts
long before the start of school, and one that should be an integral part of one's entire life.
Question 38: A
Từ "cơ hội" ở đoạn thứ hai là gần nhất về ý nghĩa với.
A. không có kế hoạch B. bất thường C. dài D. sống động
Ở đây, từ chance~ unplanned: tình cờ, không có kế hoạch từ trước
A chance conversation with a stranger: Một cuộc trò chuyện tình cờ với một người lạ
Question 39: D
Từ "an integral" trong đoạn thứ hai là gần nhất trong ý nghĩa với.
A. một công bằng B. một lợi nhuận C. vừa ý D. một điều cần thiết
Integral ~ essential: cần thiết, cần thiết để trọn vẹn
... that should be an integral part of one's entire life.
...mà nên là một phần cần thiết không tách rời của toàn bộ cuộc sống của một người.
Question 40: A
từ "họ" trong đoạn thứ ba đề cập đến.
A. các lát thực tế B. sách giáo khoa tương tự C. ranh giới D. chỗ ngồi
Từ they ở đây được thay thế cho The slices of reality trong vế phía trước: The slices of reality
that are to be learned, whether they are the alphabet or an understanding of the workings of
government, have usually been limited by the boundaries of the subject being taught
Question 41: C
Đoạn văn ủng hộ kết luận nào dưới đây?
A. KHông có giáo dục, con người luôn thiếu hiểu biết.
B. Giáo dục cần phải được cải cách triệt để.
C. Đi học chỉ là một phần của cách mọi người trở nên có giáo dục.
D. Giáo dục gồm nhiều năm đào tạo chuyên nghiệp.
Thông tin ở đoạn 2: Education is much more open-ended and all-inclusive than schooling.
Education knows no bounds. It can take place anywhere, whether in the shower or on the job,
whether in a kitchen or on a tractor. It includes both the formal learning that takes place in
schools and the whole universe of informal learning. (Nó bao gồm cả việc học tập chính thức
diễn ra trong trường học và toàn thể việc học tập không chính thức.)

=> Đến trường chỉ là 1 phần của giáo dục
Question 42: D
Tác giả dường như đồng ý với....
A. Trường học quan trọng như giáo dục
B. Giáo dục ko quan trọng như trường học
C. Trường học không hạn chế và không chính thức hơn
D. Giáo dục có ảnh hưởng hơn trường học
Thông tin ở đoạn 2:
Education is much more open-ended and all-inclusive than schooling. Education knows no
bounds. It can take place anywhere, whether in the shower or on the job, whether in a kitchen
or on a tractor. It includes both the formal learning that takes place in schools and the whole
universe of informal learning.
Question 43: C
Theo đoạn 1, điều nào sau đây là đúng sự thật về Clara Barton khi còn trẻ?
A. Cô ấy đã giúp cha mình khi ông là một người lính.
B. Cô bị một tai nạn khi cô mới 11.
C. Cô ấy đã giúp anh trai cô, người đã bị thương trong một tai nạn.
D. Cô đã quyết định sống với anh trai của mình trong 2 năm.
Thông tin ở đoạn 1:
Another event that influenced her decision to help soldiers was an accident her brother had.
His injuries were cared for by Barton for 2 years.
Một sự kiện khác đã ảnh hưởng đến quyết định muốn giúp người lính là tai nạn của anh trai
cô. Vết thương của anh đã được chăm sóc bởi Barton trong vòng 2 năm
Question 44: D
Cụm từ "broke out" trong đoạn thứ hai là gần nhất trong ý nghĩa với
A. mở rộng B. phá vỡ C. đóng D. bắt đầu
Broke out~ began: bắt đầu
The civil war broke out 6 years later.
Cuộc nội chiến nổ ra 6 năm sau đó.
Question 45: C
Từ "this" trong đoạn thứ hai đề cập đến
A. công nhận mỗi người lính như một con người
B. nấu ăn cho binh sĩ
C. chăm sóc người bệnh và bị thương

D. nhận được sự cho phép
Từ “this” đề cập đến took care of the sick and hurt trong câu phía trước: At the battle of Bull
Run, Clara Barton received permission from the government to take care of the sick and
hurt. Barton did this with great empathy and kindness.
Question 46: B
Từ " acknowledged" trong đoạn thứ hai tốt nhất có thể được thay thế bằng
A. nuôi dưỡng B. công nhận C. cầu xin D. tin
Acknowledged~ recognized: thừa nhận, công nhận
She acknowledged each soldier as a person.
Cô thừa nhận mỗi người lính như một con người.
Question 47: D
Điều gì có thể suy ra về của chính phủ?
A. Họ không luôn luôn đồng ý với Clara Barton.
B. Họ không có tiền để giúp Clara Barton.
C. Họ cho Clara Barton sự đồng cảm tuyệt vời và lòng tốt.
D. Họ tôn trọng Clara Barton.
Thông tin ở đoạn 2 và đoạn 3:
- When the war ended in 1865, she used 4 years of her life to assist the government in
searching for soldiers who were missing during the war.
- She talked to government leaders and let American people know about the Red Cross.
=> Chính phủ tôn trọng Clara Barton.
Question 48: B
tác giả đề cập gì về Hội Chữ Thập Đỏ Hoa Kỳ?
A. Nó đã bị từ chối một lần lại một lần bởi Công ước Geneva.
B. Barton đã cố gắng để xây dựng nó ở Mỹ.
C. Người dân Mỹ không quan tâm đến Hội Chữ thập đỏ.
D. Nó lần đầu tiên được thành lập tại Hoa Kỳ.
Thông tin ở đoạn thứ 3:
After she returned to the United States, she worked very hard to create an American red Cross.
Sau khi trở về Mỹ, cô đã làm việc rất chăm chỉ để tạo ra Hội chữ thập đỏ Mỹ.
Question 49: B
ý chính của đoạn văn là gì?
A. Clara Barton đã giúp binh sĩ bị thương và cô là người sáng lập của Hội Chữ thập đỏ.
B. Clara Barton là một phụ nữ tốt bụng và mạnh mẽ đã giúp mọi người khó khăn.

C. Clara Barton đã trở thành một y tá trong cuộc nội chiến Mỹ.
D. Clara Barton làm việc giúp nạn nhân thiên tai cho đến khi cô già.
Thông tin ở các câu trong bài:
- Born in Oxford, Massachusetts in 1821, Clara Barton’s interest in helping soldiers on the
battlefield began when she was told army stories from her father.
- The civil war broke out 6 years later. Immediately, Barton started was service by helping
the soldiers with their needs.
- Barton never let her age stop her from helping people.
Question 50: A
Điều gì có thể là tiêu đề tốt nhất của đoạn văn ?
A. Thiên thần của Chiến trường
B. Chữ thập Đỏ Mỹ
C. Cuộc Nội chiến Hoa Kỳ
D. Chữ thập đỏ quốc tế
Cả đoạn văn là nói về Clara Barton, người được mệnh danh là “The Angel of the Battlefield”
(Thiên thần của Chiến trường) trong đoạn 1 và đoạn cuối:
- Clara Barton became known as “The Angel of the Battlefield” during the American Civial War.
- She was 92 years old and had truly earned her titled “The Angel of the Battlefield”.
Do vậy, tiêu đề phù hợp nhất của bài đọc là “The Angel of the Battlefield” (Clara Barton)